Schrif­te­lijke vragen aan het Dagelijks Bestuur betref­fende de bollen­teelt in het algemeen en de lelie­teelt in het bijzonder.


Indiendatum: 15 apr. 2024

Schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren in het Waterschap Drents Overijsselse Delta aan het Dagelijks Bestuur betreffende de bollenteelt in het algemeen en de lelieteelt in het bijzonder.

Een teler in Diever heeft geen toestemming gekregen om lelies te telen naast een basisschool en peuterspeelplaats (NOS Nieuws 27-3-2024). De omwonenden maakten bezwaar tegen het voornemen van de kweker en kondigden aan naar de rechter te stappen, maar het gemeentebestuur maakte duidelijk dat de teler niet aan de gang mag naast de basisschool. Het is voor het eerst dat de omstreden lelieteelt in Drenthe door de overheid aan banden wordt gelegd. In Boterveen was het de rechter die protesterende omwonenden tegen de lelieteelt in het gelijk stelde.

Bij de teelt worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, die waarschijnlijk ernstige neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken, zoals Parkinson, Alzheimer en ALS. Er is nog niet veel bekend over de risico’s van stapeling van bestrijdingsmiddelen en verspreiding via water en lucht. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om het voorzorgsprincipe toe te passen.

De Partij voor de Dieren heeft de volgende vragen voor het Dagelijks Bestuur van WDODelta:

1. Zijn er gegevens bekend bij het DB over vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoeling van landbouwgif, veroorzaakt door de bollen- en specifiek de lelieteelt?

Zo nee, is het DB bereid om onderzoek te doen naar de gevolgen van landbouwgif voor de bodem en het oppervlaktewater?

2. Hoe denkt het DB over het instellen van spuitvrije zones om de gevolgen voor de omgeving, de natuur en het oppervlaktewater te reduceren?

3. Heeft het DB zicht op de uitstroming van landbouwgif naar drinkwaterbronnen?

4. Hoe denkt het DB de drinkwaterbronnen te kunnen beschermen tegen het landbouwgif dat in de bollenteelt en met name de lelieteelt gebruikt worden?

5. Hoeveel grondwater wordt opgepompt per hectare ten behoeve van de lelieteelt?

6. Klopt het dat er ook eeuwenoud water wordt opgepompt?

7. Hoe denkt het DB over de relatie tussen de bollen- en lelieteelt op hooggelegen oude essen in Drenthe en in de buurt van natuurgebieden en het principe ‘water en bodem sturend’?

8. Deelt het DB de mening dat de hoge dosering van landbouwgif voor de bollenteelt het voldoen aan de KRW doelstelling bemoeilijkt? Graag uw toelichting.

9. Is het DB bereid om over de lelieteelt in gesprek te gaan met gemeenteraden en

Provinciale Staten van Drenthe en Overijssel vanwege de grote onttrekking van het grondwater voor de lelieteelt en de vervuiling van het oppervlakte- water? Zo nee, waarom niet?

Anna van der Maas – Partij voor de Dieren