De fractie heeft schrif­te­lijke vragen ingediend over de bollen- en lelie­teelt


17 april 2024

Een teler in Diever heeft geen toestemming gekregen om lelies te telen naast een basisschool en peuterspeelplaats (NOS Nieuws 27-3-2024). De omwonenden maakten bezwaar tegen het voornemen van de kweker en kondigden aan naar de rechter te stappen, maar het gemeentebestuur maakte duidelijk dat de teler niet aan de gang mag naast de basisschool. Het is voor het eerst dat de omstreden lelieteelt in Drenthe door de overheid aan banden wordt gelegd. In Boterveen was het de rechter die protesterende omwonenden tegen de lelieteelt in het gelijk stelde.

Bij de teelt worden bestrijdingsmiddelen gebruikt, die waarschijnlijk ernstige neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken, zoals Parkinson, Alzheimer en ALS. Er is nog niet veel bekend over de risico’s van stapeling van bestrijdingsmiddelen en verspreiding via water en lucht. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om het voorzorgsprincipe toe te passen.

Daarom hebben we schriftelijke vragen ingediend aan het Dagelijks Bestuur betreffende de bollenteelt in het algemeen en de lelieteelt in het bijzonder.

Lees hier de vragen.

Gerelateerd nieuws

Fractievoorzitter Anna van der Maas dient motie in!

Fractievoorzitter Anna van der Maas heeft afgelopen dinsdag een motie vreemd: Ver­be­tering dieren­welzijn in het muskus­rat­...

Lees verder