Vragen over inschakelen van organisaties die natuur, milieu en dieren beschermen
Indiendatum: 5 mrt. 2024
Vraag 1: Op welke manier worden organisaties die zijn opgericht om natuur, milieu en/of dieren te beschermen, betrokken bij de besluitvorming van WDODelta?
Vraag 2: Hoe verschilt dit als het gaat over meer algemeen beleid versus locatiegebonden projecten, zoals bijvoorbeeld peilbesluiten of dijkversterking?
Vraag 3: Wat zijn de beweegredenen om deze organisaties die gericht zijn op het beschermen van natuur, milieu en dieren al dan niet proactief te benaderen om al aan de voorkant van het proces aan tafel te zitten?
Anna van der Maas
Reactie was onvolledig, deze komt dus nog.
Indiendatum:
5 mrt. 2024
Antwoorddatum: 4 jul. 2024
Organisaties die zijn opgericht om natuur, milieu en/of dieren te beschermen zijn betrokken bij de voorbereiding van besluiten waar het gaat om visie- en beleidsvorming. Ons bestuur neemt vervolgens de besluiten. Terreinbeherende organisaties worden altijd betrokken bij de voorbereiding van besluiten indien de werkzaamheden worden uitgevoerd binnen of in de directe omgeving van deze terreinen.
De aanpak van locatie gebonden projecten, zoals peilbesluiten of dijkversterking valt altijd binnen de kaders van het algemene beleid van WDODelta. Kennis over natuur en milieu wordt ingebracht via de specialisten van onze afdeling Onderzoek en Advies. Voor ontwerpavonden dijkversterking worden de stakeholders, waaronder natuurorganisaties, uitgenodigd om mee te denken over het ontwerp van de projecten. Bij de uitvoering van deze projecten verzorgen onze omgevingsmanagers de externe contacten en de afstemming in de omgeving. Peilbesluiten zijn in de regel onderdeel van WOM projecten. Hierbij volgen wij onze gebiedsgerichte aanpak. Bij de voorbereiding en uitvoering worden natuur- en milieuorganisaties betrokken indien zij stakeholders zijn met een direct belang. Voor het dagelijks beheer hebben de gebiedsbeheerders periodiek contact met natuur- en milieuorganisaties om beheer- en onderhoudszaken af te stemmen.
Bij het opstellen van onze plannen zoals watervisies en waterbeheerprogramma’s hanteren we een formele inspraakprocedure. Via de inspraakprocedure hebben onze mede overheden en het maatschappelijk middenveld waaronder natuur- en milieu- en terreinbeherende organisaties altijd gelegenheid om hun inzichten in te brengen.
Interessant voor jou

Vragen over pacht- jacht en visrechtovereenkomsten
Lees verder