Water­schap wil wel een landelijk PFAS verbod, maar komt niet met eigen actieplan.


AB-verga­dering 5 november

5 november 2024

Eind oktober plaatsten we het positieve bericht dat WDODelta de landelijke brandbrief aan het rijk met de vraag om PFAS verbod ondersteunde. Bij de AB-vergadering van 5 november is in het algemeen bestuur helaas geen meerderheid gevonden om in te stemmen met een actieplan om vervuiling door PFAS tegen te gaan in het eigen waterschap.

Partij voor de Dieren vond het Dagelijks Bestuur bereid zich aan te sluiten bij het landelijke initiatief om met de Unie van Waterschappen een brandbrief te schrijven aan de minister om snel met een PFAS-verbod te komen.

Hoe mooi zou het zijn als ons waterschap dan ook zelf met een actieplan komt om vervuiling van het oppervlaktewater door PFAS tegen te gaan? Dat vonden naast Partij voor de Dieren ook de ChristenUnie, Water Natuurlijk, Natuurterreinen en Natuur en Omgeving. Samen dienden zij een motie daartoe in. We willen tenslotte van PFAS af, ook dichtbij huis. Deze schadelijke stoffen hopen zich op in organismen, in dieren en in het menselijk lichaam. En het nare is, je raakt ze niet meer kwijt.

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor duizende chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu. Via onder andere lozingen komt PFAS in het oppervlaktewater terecht. En zo komt het niet alleen in de sloot en de riolering, maar ook in ons drinkwater. Onze rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen PFAS niet uit het water verwijderen, maar waterschappen hebben wel de taak om te zorgen voor goede waterkwaliteit. Veel PFAS-stoffen vallen niet direct onder de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water waar we in 2027 aan moeten voldoen, maar zijn wel schadelijk voor de waterkwaliteit en voor al wat er in het water leeft.

De oproep ‘Maak een PFAS-plan voor WDODelta’, heeft tijdens de bestuursvergadering geen meerderheid gehaald. Ondanks de verschillende suggesties die werden gedaan, waren er behalve de indienende partijen geen voorstanders voor de motie te vinden. Ook al wil iedereen van de PFAS af, een proactieve houding om daar zelf mee aan de slag te gaan, is nog geen gemeengoed.

Gerelateerd nieuws

WDODelta steunt oproep voor een landelijk PFAS-verbod

Het Dagelijks Bestuur (DB) van Waterschap Drents Overijsselse Delta steunt de oproep om snel te komen tot een landelijk verbo...

Lees verder